dimecres, 21 de novembre del 2007

V Seminari Internacional sobre Periodisme Digital (Algunes conclusions)

Entre el 19 i el 20 de novembre va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú el V Seminari Internacional sobre Periodisme Digital. Algunes de les conclusions que vàrem treure són:

Es va fer palés que hi ha dues posicions en relació al tema: una, la dels periodistes tradicionals obligats a esdevenir “periodistes 2.0”, l’altra, la de la gent que ja està desenvolupant projectes de periodisme ciutadà.

Pels primers, les contribucions dels ciutadants en les versions on-line dels seus mitjans és important. Digue’m que són una versió sofisticada i en ampliació permanent de les cartes al director.

Així, tot el contingut aportat per l’usuari és benvingut, però no deixen de tenir en compte que:

- Segons ells, el 99% del que es publica de forma amateur a internet és inútil.

- Els espais d’intervenció dels lectors es converteixen inevitablement en “self-contained playgrounds”. Moltes vegades, el nivell de la conversa a internet se sembla més a la conversa de bar que a un debat formal.

- “User-generated content is more useful in terms of the stories they bring that the things they write”. El ciutadà participant esdevé font de notícies.

- El rol tradicional de gatekeeper ha de prevaldre. Sempre es necessitaran periodistes professionals que executin el paper de gatekeepers.

- On millor funciona el paper de periodista ciutadà és en l’àmbi hiperlocal.

- Molts periodistes tradicionals insisteixen en la pregunta: Per què necessitem periodisme participatiu? Alguns ponents i participants del públic es van mostrar molt amoïnats pel conflicte de rols. Hi ha, encara, a les redaccions força corporativisme i por a la competència. De fet va haver tot un bloc dedicat a reflexionar sobre els presents i futurs conflictes organitzacionals i professionals. En aquest tema es necessita molta més reflexió.

Pels segons, el periodisme ciutadà ja és una realitat. Es van presentar diversos projectes, tot i que la majoria no han funcionat a nivell empresarial. Els més interessants va ser:

-Georgia Popplewell (de Trinidad & Tobago) va presentar Global Voices, un projecte monumental que intenta recullir noticies de bloggers de “la resta del món”, és a dir de tot el món escepte Nord-Amèrica i Europa Occidental.En aquest projecte treballen molt pocs editors professionals, que revisen les traduccions que es fan a totes les llengües possibles.

- Pau Llop va presenar Bottup (que vol dir from bottom to up) un projecte que aplega moltíssimes notícies proporcionades pels ciutadans, i que , segons ell, demostra que el periodista ciutadà no és competència del periodista professional, però és una font inesgotable de històries rellevants.
-
- Marta Torres i Laura Rahoa van presentar el seu projecte Bdebarna, que demostra que en aquest nivell hiperlocal el periodisme ciutadà ha de ser tingut en compte. Bdebarna és més un blog de creació col·lectiva que un mitjà, un blog que pretén la creació d’un espai subjectiu dins la ciutat anònima.